九月 242014
 

mum birthday2

自認孝順女既我一於整個 ”史上唯一健康第一既「水果蛋糕」FruitCake 賀我媽媽生日。

顧名思義水果蛋糕即係用水果整既蛋糕,既健康又有心思,外國就十分流行,注重健康又愛鍚親友既你又點可以未試過?

平時客人訂既水果蛋糕多數係一班人十個廿個人份量,所以多數用瓜類製作。今次呢個特製「二人前」水果蛋糕就用左岩晒時節又滋潤既雪梨、含花青素抗氧化既紅肉火龍果同埋甜入心香甜蜜瓜,就咁聽都知食完養顏兼甜到漏, 一個Cake表達晒我既心意。

mum birthday

材料&工具:

-          雪梨一個  

-          小型紅肉火龍果一個

-          哈蜜瓜半個 ( 要切一片+ 整水果波波)

-         牙簽一枝

Fruit Dyeing

【水果染色  Fruit Dyeing

水果咁有益,莫過於含有不同天然顏色,而紅肉火龍果就正正有好豐富既花青素,有抗氧化、抗自由基、抗衰老功效,岩晒我既母親大人,哈哈。相信大家都試過用手食紅肉火龍果之後,成咀成手都染晒粉紅色,我試過隻手真係洗幾次先淡色返。所以今次整個水果蛋糕時,紅肉火龍果一定要切最後。然後就利用佢超強染色效果既粉紅色果汁塗係水果上面做染色,今次我就染左雪梨同埋哈蜜瓜(見上圖),效果令人滿意呀 !

 

大家上過我專頁就見過封面上載左一幅紅唇作品,而作品既「顏料」正是紅肉火龍果汁﹗

www.facebook.com/foodcosmetology

歡迎大家同我分享水果心得喔~

 

LOVE

Go Fruit Girl Joanne 

回應

回應

Powered by Facebook Comments

 Posted by on 2014/09/24 at 18:27:09